+31 (0) 623 73 99 02 info@cc.coach
Selecteer een pagina

Dit is makkelijker gezegd als gedaan.
Het woord vertrouwen is iets dat in onze maatschappij nog al ver te zoeken is. Achterdochtig zijn is voor de meeste van ons gemakkelijker.
Dat is toch wel spijtig.
Met vertrouwen zouden we zo veel meer kunnen bereiken. Wat denk je als je je kinderen volledig zou vertrouwen of je collega’s op de werkvloer? Wat als jij een collega iets zou vragen te doen en je geeft deze persoon al het gevoel dat je er volledig op vertrouwd dat dit ook gebeurt ipv achterdochtig te zijn en te denken “ik ben benieuwd of dit wel zal gebeuren”.

Kijk eens bij jezelf. Wat als iemand je volledig vertrouwd? Wat doet dit met je?

Ik betrapte me er laats zelf op. Als mensen onzeker overkomen, dan verlies ik al direct het vertrouwen in die persoon. Ik oordeel direct.“ dat zal hem of haar zeker niet lukken” En als ik voel dat iemand stevig in zijn schoenen staat. Vertrouw ik er al automatisch op dat het zal gebeuren .
Terwijl de onzekere persoon veel meer vertrouwen van mijn kant zou kunnen gebruiken als de zelfverzekerde persoon.

Wat heb je nodig om andere te vertrouwen?
Als mens moeten we eerst een bewijs hebben dat de ander te vertrouwen is. Als iemand al een keer niet de afspraak is nagekomen. Is het klaar met het vertrouwen in die persoon. Dit is afgeleid van onze emoties en gedachten. De emoties en gedachten spelen hier de kapitein over jouw leven. Als jij je emoties en gedachten de baas bent heb je een keuze. Je kan kiezen. Vertrouw ik deze persoon of niet. Wat je emoties of gedachten je ook zeggen.

In welke mate kan jij op jezelf vertrouwen?
In al die jaren dat je al leeft en waarschijnlijk net als ik al vele beloften met jezelf gemaakt hebt. Zoals vanaf volgende week ga ik weer naar de fitness. Of voor de zomer vakantie zal ik 5 kg afvallen.Vul zelf maar in.
Wat gaat er in je om, op het moment dat je een belofte maakt?
Ik zal het proberen? Ik zie wel hoe het gaat? Als er maar niets tussenkomt?
En als de dag van afspraak is aangekomen, welk gevoel of emotie zou je kunnen tegen houden het niet te doen? Ben je moe of heb je geen zin. Volgende week zal ik beginnen.
Het lijkt erop dat je meer op anderen kan bouwen als op jezelf. Herken je dit?

Hoe hoger je integriteit, hoe meer je zal bereiken in het leven. Met andere woorden, hoe meer je je aan je afspraken houdt, hoe meer je zal bereiken in het leven.
Hoe meer er dingen automatisch op je pad komen.
Des te meer resultaat met minder moeite.

Hoe kan je het vertrouwen in jezelf verhogen?
1. Maak iedere avond of ochtend een lijst met dingen die je belooft te doen op die dag. Overdrijf niet, bouw dit rustig op en begin met de volgende woorden.
Ik beloof…………… te doen. let op! datum, tijd, waar, is belangrijk.
Voorbeeld: Ik beloof vanaf vandaag 5 November 2017 van 10:00 uur tot 11:00 uur al mijn werk emails beantwoord te hebben. Of Ik beloof vandaag 17 november om 18:00 uur een bericht te sturen naar mijn vriendin om een afspraak te maken om uit te gaan.
2. Houd je aan je afspraken. “Doe wat je zegt dat je zal doen, op het tijdstip dat je zegt dat je het zal doen”.
3. Wees bewust van je gevoelens en je emoties en laat deze je niet beïnvloeden. Ook al heb je geen zin. Gewoon doen. Je zal zien, hoe vaker je de belofte nakomt. Hoe gemakkelijker het zal gaan. En hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt.

Wat als je belooft vanaf nu volledig vertrouwen te hebben in je kinderen, je man, je collega’s etc…?

Bovenstaande tips zijn de bouwsteen voor het beginnen van vertrouwen in de ander.
1. Bewust worden wat vertrouwen doet met de ander.
2. Maak de keuze om de ander te vertrouwen, ja of nee. Stel jezelf de volgende vraag. Wat zijn de voordelen als ik mijn collega’s en familie leden of andere volledig vertrouw.
3. Maak belofte. Bijvoorbeeld. Ik beloof mezelf vanaf nu [datum] volledig vertrouwen te hebben in [vul personen in]…………….. In het begin kan het zijn dat je jezelf erop betrapt dat het oude patroon weer naar boven komt. Wees niet streng met jezelf. Vertrouw en beloof opnieuw.
4. Houd je aan de belofte, ook al zeggen je gedachtes of gevoelens iets anders.

Je zult gaan zien wat dit met jouw en je leven zal doen.
Ik wens je vanaf nu veel vertrouwen toe.

Met warme groet,
Carolien van der Kaaden